Hororové a iné príbehy z realitného biznisu 2

napísal Roman Kolovrátek
publikované 17.8.2022 13:44

Prečítajte si, čo všetko sa pri predaji a kúpe nehnuteľností môže stať a stalo sa, a prečo je bezpečnejšie predávať a kupovať prostredníctvom realitnej kancelárie, alebo skúseného realitného makléra.

Chata bez prístupovej cesty.
Mal som v ponuke veľmi peknú kompletne zrekonštruovanú drevenicu v osade blízko Terchovej. Drevenica bola úžasne a s vkusom prerobená, zachovala si svoju pôvodnú atmosféru a napriek tomu ponúkala pohodlie plne vybaveného rodinného domu. V drevenici bola zavedená voda aj elektrina. V podkroví boli tri spálne, dole obývačka a krásny krb, ktorý dokázal vykúriť celú drevenicu a zároveň ohrieval vodu v kúpeľni, piecka na ktorej sa dalo variť, dokonca malá štýlová kamenná pivnica, s posedením a kúpeľňa s podlahovým kúrením. Ako sa obvykle stáva, mali sme tam malý problém. Pozemok na ktorom drevenica stála nebol úplne vysporiadaný a dokonca cesta vedúca k drevenici patrila iným majiteľom. Bohužiaľ na Terchovsku je to pomerne bežný jav, ktorý ale za normálnych okolností nebráni využívať nehnuteľnosť, pokiaľ bola postavená legálne. Záujemcov o kúpu bolo naozaj veľa, no tí čo mali svoje peniaze, nechceli kupovať drevenicu s nevysporiadaným pozemkom a tí, ktorým by to až tak nevadilo chceli financovať kúpu z hypotekárneho úveru. Bohužiaľ banky ale odmietajú poskytnúť úver na kúpu nehnuteľnosti, s prístupovou cestou ku ktorej nemá predávajúci právo používania (či už formou podielu na ceste, prípadne vecným bremenom práva prechodu). Odporučil som teda predávajúcemu jedného známeho, ktorý sa špecializuje na vysporiadavanie podielov a scelovanie pozemkov. Dohodli sa na cene a známy začal pracovať na tom aby pozemok bol v čo najkratšom čase vysporiadaný. zakrátko sa chata predala, kupujúcemu boli predložené doklady o pokračujúcom vysporiadavaní pozemkov, na základe ktorých sa rozhodol drevenicu kúpiť.

Plot alebo susedská bitka o centimetre.
Predávali sme rodinný dom v obci blízko Žilina. Dom s veľkou záhradou bol síce v pôvodnom stave vhodný na rekonštrukciu, no predával sa za prijateľnú cenu. Kameňom úrazu v tomto prípade bola suseda, staršia paní po 80tke s veľmi zvláštnym správaním. Z nejakého dôvodu nadobudla dojem, že sused má plot posunutý o niekoľko centimetrov a teda jej odkrojil z majetku. Vypisovala sťažnosti na všetky možné úrady a vždy keď sme prišli na obhliadku so záujemcami o kúpu vykrikovala cez plot rôzne nezmysly ako napríklad: "totu je na mojem pozemku, tu sa bude sudzic. Neverce im nič, to oni sú zlodeji a podvodníci..." Viete si predstaviť ako to na ľudí mohlo pôsobiť. No nezostalo nám nič iného len zaplatiť geodeta, ktorý pozemok presne premeral, zistil, že všetko je v poriadku a tak ako má byť. Napriek tomu paní sa nevzdávala a vykrikovala, že to je zle zamerané a že kedysi v minulosti, jej bolo tých niekoľko centimetrov ukradnutých. Nakoniec sme museli paní upozorniť, že ak neprestane, že na ňu podáme trestné oznámenie. Zároveň každý ďalší záujemca o kúpu dostal pred obhliadkou malé poučenie o stave a zameraní pozemku a že suseda je tak trochu zvláštna. Onedlho sa našiel kupec, ktorý nám už pri obhliadke povedal, že so susedou on už si nejako poradí. Dom sa predal v hotovosti a všetky strany boli spokojné.

Kúpa domu a manžel s exekúciami na krku.
Mal som klientku - kupujúcu, hovorme jej Betka, ktorá chcela kúpiť starší dom v okolí Žiliny, ktorý som v tom čase mal v ponuke. Betka sa nachádzala v komplikovanej životnej situácii. Aktuálne bývala vo veľkom rodinnom dome s manželom a tromi deťmi v prímestskej časti Žiliny. Vďaka manželovým dlhom, ktorému sa prestalo dariť v podnikaním bola na spoločný dom uvalená exekúcia. Rozhodli sa teda dom predať, vyplatiť exekúciu a za ostatné peniaze kúpiť starší dom ďalej od Žiliny. Dom z mojej ponuky im veľmi vyhovoval, no bolo treba doriešiť predaj domu v ktorom aktuálne bývali. Čas hral proti nám a hrozilo, že na dome pribudnú aj ďalšie exekúcie. Situáciu komplikovala aj nemenovaná realitná kancelária, ktorá chcela na Betkinom nešťastí zarobiť a využiť jej nevedomosť v právnej oblasti. Chcela ju donútiť k tomu, aby nový dom kúpila výlučne z ich ponuky a snažila sa ju k tomu dotlačiť podpisom nevýhodnej sprostredkovateľskej zmluvy. Betke som poradil, že takú zmluvu podpisovať nemusí. Zároveň som zabezpečil u notára podpis dohody o vyňatí veci z bezpodielového vlastníctva manželov, čím sme ochránili dom z mojej ponuky pred prípadnými exekúciami. V spolupráci s exekútorom som zabezpečil aby predaj jej domu prebehol bez problémov, vyplatila sa dlžná čiastka a za ostatné peniaze sme realizovali kúpu domu z mojej ponuky. Betke ešte ostali prostriedky na sťahovanie a potrebné stavebné úpravy s dome a pokiaľ viem rodinka si v dome nažíva šťastne až dodnes.

Zastavený kataster a vlastník v base.
Príbeh spracujem a pridám čoskoro....

Podobné články

Daň z nehnuteľností

Nezabudnite podať Daňové priznanie k Dani z nehnuteľností!
Už len do 31.1.2022 máte čas podať Daňové priznanie k dani z nehnuteľností. Táto povinnosť platí pre všetky fyzické či právnické osoby, ktorým v priebehu roka 2021 pribudla nehnuteľnosť alebo ...

napísal Roman Kolovrátek
17.8.2022 13:43

Časy sa menia - maklér kedysi a dnes

Časy sa menia a to čoraz rýchlejšie. Keď som začínal pred ôsmymi rokmi v realitách predajné techniky a postupy, ktoré sa používajú dnes boli v plienkach.

V roku 2013 sa ešte stále používala inzercia v tlačených periodikách. ...

napísal Roman Kolovrátek
17.8.2022 13:44

Hororové a iné príbehy z realitného biznisu 1

Prečítajte si, čo všetko sa pri predaji a kúpe nehnuteľností môže stať a stalo sa, a prečo je bezpečnejšie predávať a kupovať prostredníctvom realitnej kancelárie, alebo skúseného realitného makléra.

Pozemok na pozemku, alebo sused neprajník.
Predával ...

napísal Roman Kolovrátek
17.8.2022 13:44